Kunstwandeling op het Vogeleiland

Susanne Sørensen heeft voor Eilandje een volk van motoronderdelen en stukken skelet gemaakt. Het zijn wezens die alleen in beukenbomen voorkomen. Zij beschermen hun nest -met ei -, dat er fragiel uitziet, maar gemaakt is van onverwoestbaar betonijzer. De wezens weven rode, netachtige levensstructuren, die ook op het dooraderde nest te zien zijn. Het werk toont haar fascinatie voor het schijnbare contrast tussen kracht en kwetsbaarheid.

13 september t/m 15 november 2020


In opdracht van Stichting Vogeleiland Deventer hebben curator Eva Kleeman en beeldend kunstenaar Loes ten Anscher de kunstwandeling Eilandje ontwikkeld.

De wandeling gaat langs vijf nieuwe kunstwerken van vijf Deventer kunstenaars: Jeroen Diepenmaat, Jojanneke Dekens, Susanne Sørensen, Tamara Stoffers en Stefan Venbroek.

De kunstwerken zijn geïnspireerd door ons monumentale eiland. De kunstenaars laten de bezoekers het Vogeleiland verkennen met nieuwe ogen, oren, neuzen en vingers.

Loes ten Anscher heeft een kunstzinnige botaniseertrommel ontworpen, waarin vijf mysterieuze voorwerpen van de vijf deelnemende kunstenaars te vinden zijn. Deze hebben een directe link met de speciaal voor het Vogeleiland gemaakte kunstwerken.

Daarnaast is er ook een door Eva Kleeman geschreven begeleidend essay over de kunstenaars en hun kunstwerken in de trommel te vinden. U moet de bouwplaat van de botaniseertrommel wel even zélf in elkaar zetten. 

De kunstwandeling is te lopen door de vogelmuntjes te volgen. De wandeling gaat gedeeltelijk over het bergachtige terrein van het Vogeleiland en is daarom helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. De meeste kunstwerken bevinden zich echter op het vlakke middenterrein.

Kunstwandeling Eilandje is een aanrader voor families, gezinnen en andere avonturiers, die ongeveer 3 kwartier op expeditie willen. Speciaal voor kinderen en scholen is er een speurtocht ontwikkeld. Download de pdf hier.